با بررسی رفتار فعالین بازار براساس میزان سودی یا ضرری که از معاملات خود کسب میکنند، میتوان اطلاعات مهمی را در خصوص سودده یا ضررده بودن بازار به دست آورد.
از این اطلاعات میتوان برای شناسایی روندهای بازار، فازهای بازار و به طور کلی پیش بینی رفتار قیمت در آینده استفاده کرد و برای انتخاب نوع معاملات(معاملات long یا short)، خروج و یا ورود به بازار تصمیم گیری کرد.
نحوه استفاده
شاخص (SOPR)با در نظر گرفتن مجموع معاملات انجام شده میزان سود دهی تجمیعی معاملات را به صورت نمودار نمایش میدهد.
نحوه محاسبه این شاخص به این صورت است که با بررسی قیمت فروش کوینها نسبت به قیمت خرید آنها (Realised Price) میزان سوددهی معاملات (تراکنشها) را اندازهگیری و مشخص میکنید.
توضیحات کامل در مورد نحوه محاسبه سود و ضرر پذیرفته شده را در مقاله سود و ضرر پذیرفته شده چیست؟ (Realized Profit and Loss) مطالعه کنید.
هنگامی که در حالت مجموع نسبت SOPR بالاتر از یک باشد به معنی سودده بودن معاملات است. یعنی فعالینی که در حال فروش کوینهای خود هستند به منظور کسب سود این تراکنش را انجام دادهاند. در صورتی که این نسبت زیر یک باشد نشان دهند زیان ده بودن معاملات است و فعالینی که در حال فروش کوینهای خود هستند به منظور جلوگیری از ضرر بیشتر کوینهای خود را به فروش رساندهاند.
نحوه شناسایی روندهای بازار
با بررسی نمودار این شاخص رفتار فعالین بازار در روندهای صعودی و نزولی را میتوانیم مشخص کنیم:
روند صعودی
همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود، هنگامی روند قیمت (نمودار مشکی) صعودی است، با بالا رفتن قیمت میزان سودی که معامله گران کسب میکنند افزایش میابد. که نتیجه آن را به صورت قلههای بالاتر از قله قبلی در نمودار شاخص SOPR(نمودار زرد) قابل مشاهده است.
به بیان سادهتر در روندهای صعودی با افزایش میزان سودی که فعالین کسب میکنند قیمت و شاخص هم رفتار بوده و هر دو روندی صعودی دارند. بعد از عرضه کوین توسط این افراد قیمت دچار یک اصلاح شده و کاهش پیدا میکند. به همین دلیل مقدار شاخص SOPR نیز شروع به کاهش میکند تا هنگامی که یه یک برسد.
هنگامی که در یک روند صعودی قرار داشته باشیم، در صورتی که تقاضا در بازار وجود داشته باشد و روند کلی تغییر نکرده باشد، میتوان از این معیار برای خرید در اصلاحها استفاده کرد و زمانی که این نسبت نزدیک به یک باشند فرصت مناسبی برای خرید است.
روند نزولی
زمانی که بازار در روند نزولی قرار دارد با کاهش قیمت افرادی که در قیمتهای بالاتر اقدام به خرید کردهاند و حال دچار ضرر شدهاند برای جلوگیری از ضرر بیشتر اقدام به فروش کوینهای خود کرده و شاهد قلههای پایینتر از قله قبلی و درههای منفی در نمودار هستیم. (با توجه به این موضوع که SPOR از نسبت قیمت خرید و فروش کوینها بدست میآید مقدار این شاخص هرگز منفی نمیشود و منظور از درههای منفی، پیکهایی هستند که زیر ۱ به وجود میآیند و نشان دهنده میزان ضررهایی است که فعالین پذیرفتهاند). به بیان سادهتر در روندهای نزولی با افزایش میزان ضرری که فعالین متحمل میشوند، نمودار قیمت و شاخص هم رفتار بوده و هر دو روندی نزولی دارند. بعضی از افراد هنگامی که قیمت دچار ریزش میشود اقدام به فروش نکرده و صبر میکنند تا در اصلاحهای صعودی بازار با ضرر کمتر یا در صورت امکان بدون ضرر معاملات خود را به سرانجام رسانده و کوینهای خود را بفروشند. در این حالت با نزدیک شدن مقدار این نسبت به ۱ این افراد اقدام به فروش کرده و با عرضه این افراد قیمت دوباره کاهش پیدا کرده و روند نزولی ادمه پیدا میکند.
در صورتی که در میانه یک روند نزولی قرار داشته باشیم و قدرت روند فعلی بازار به اندازه کافی باشد میتوانیم از این شاخص برای ورود به معاملات فروش (Sell) در بازار استفاده کنیم به این صورت که در روندهای نزولی قوی با نزدیک شدن این نسبت به یک اقدام به گرفتن معامله (Sell) کرده و در نزدیکی درههای منفی اقدام به تسویه نماییم.
شناسایی فازهای بازار
فاز صعودی
در این فاز نمودار SOPR (نارنجی) بالای خط یک قرار میگیرند و روندی صعودی دارد. در واقع قیمت و شاخص SOPR هر دو هم رفتار بوده و روند صعودی دارند و هر قله جدید بالاتر از قله قبلی تشکیل میشود.
در نمودار قیمت قله بالاتر به معنی سقف قیمتی بالاتر و در نمودار شاخص به معنی کسب سود بیشتر توسط فعالین است.
بعد از رسیدن به آخرین سقف قیمت فاز بازار تغییر کرده و بازار وارد فاز نزولی میشود.
فاز نزولی
در ابتدای این فار، شاهد کاهش شدید مقدار شاخص SOPR هستیم چرا که عرضه کنندگان اصلی بازار دارای کوینهایی با قیمت خرید خیلی پایینتراز قیمت فعلی بازار هستند.
هنگامی که فروش این کوینها پایان بیابد میزان سوددهی بازار کاهش چشم گیری پیدا میکند.
در ادامه نمودارشاخص SOPR و نمودار قیمت همچنان هم رفتار حرکت میکنند و هر دو روندی نزولی پیدا میکنند. قله جدید پایینتر از قله قبلی تشکیل میشود و در نمودار شاخص شاهد درههای منفی هستیم.
فاز تسلیم
فاز تسلیم با یک کاهش شدید در نمودار شاخص SOPR و به وجود آمدن یک دره منفی پایینترنسبت به درههای قبلی که فاصله قابل توجهی با درههای قبل از خود دارد، قابل تشخیص است.
فاز انباشت
بعد از فاز تسلیم، نمودار شاخص SOPR روندی صعودی با شیب کم در پیش میگیرد و تا زمانی که به مقدار ۱ برسد این روند ادامه دارد. در واقع فاز انباشت فاصله بین تسلیم شدن و رسیدن شاخص به مقدار ۱ است.
جمع بندی
تشخبص روند موجود در بازار و در دیدگاه بزرگتر تشخیص فازی که بازار در آن قرار دارد برای معاملهگران و فعالین بازار بسیار اهمیت دارد و معمولا شرایط مدیریت سرمایه و معاملات در هر فاز بازار متفاوت است. برای تشخیص روند و فاز بازار روشهای متفاوتی موجود دارد که یکی از آنها استفاده از شاخص SOPR در تحلیل آنچین است. این شاخص را در چند حالت کلی میتوان بررسی کرد که تفاوت آنها در نوع کوینهای مورد بررسی است:
۱. Entity-Adjusted SOPR:
در این حالت کوینهایی مربوط به یک شخص، موسسه یا سازمان، به صورت یک واحد در نظر گرفته میشود و تراکنشهای داخلی مربوط به آنها از محاسبات حذف میشوند. به عنوان مثال معمولا صرافیها دارای کیف پولهای متعدد و زیادی هستند و برای امنیت دارایی کاربران انتقالات داخلی زیادی انجام میدهند در این حالت این تراکنشها در محاسبات شاخص محاسبه نشده و دقت تحلیل بهبود پیدا میکند.
این حالت برای تشخیص روندهای بازار مناسب است.
۲. aSOPR
در این حالت کوینهای که عمری کمتر از یک ساعت دارند و وزن خاصی برای تحلیل ندارند در محاسبات در نظر گرفته نمیشوند. اکثر موسسات و شرکتهایی که از داراییهای کریپتویی استفاده میکنند برای امنیت بیشتر قبل از انتقال این داراییها به کیف پول اصلی تعدادی تراکنش بین چند کیف پول و آدرس مختلف انجام میدهند و برای حذف این گونه تراکنشها کوینهایی با عمر کمتر از یک ساعت را برای محاسبات شاخص در نظر نمیگیریم.
این حالت بهتر است برای تشخیص فازهای بازار مورد استفاده قرار گیرد.
۳. LTH-SOPR
در این حالت صرفا کوینهایی در محاسبات شاخص مورد بررسی قرار میگیرد که مربوط به گروه سرمایهگذاران بلند مدت است.
این حالت بهتر است برای معاملات میان مدت و بلند مدت مورد استفاده قرار گیرد.
4.STH-SOPR
در این حالت صرفا کوینهایی در محاسبات شاخص مورد بررسی قرار میگیرد که مربوط به گروه سرمایهگذاران کوتاه مدت است.
این حالت بهتر است برای معاملات کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرد.
فهرست مطالب تعریف با بررسی رفتار فعالین بازار براساس میزان سودی یا ضرری که از معاملات خود کسب میکنند، میتوان اطلاعات مهمی را در خصوص سودده یا ضررده بودن بازار به دست آورد. از این اطلاعات میتوان برای شناسایی روندهای بازار، فازهای بازار و به طور کلی پیش بینی رفتار قیمت در آینده استفاده کرد …
فهرست مطالب تعریف با بررسی رفتار فعالین بازار براساس میزان سودی یا ضرری که از معاملات خود کسب میکنند، میتوان اطلاعات مهمی را در خصوص سودده یا ضررده بودن بازار به دست آورد. از این اطلاعات میتوان برای شناسایی روندهای بازار، فازهای بازار و به طور کلی پیش بینی رفتار قیمت در آینده استفاده کرد …